Bemutatási célokra telepítettünk egy WordPress 3.2.1-es verziót (ami jelenleg a legfrissebb verzió) egy ingyenes tárhelyre. A WordPress telepítése lépésről-lépésre theblogstarter.com megörökítésre került. Köszönöm szépen a sok visszajelzést, amelyben többen megköszönték, hogy ilyen aprólékosan leírtam a tennivalókat, mert ez alapján sikerrel telepítették saját rendszerüket.

WordPress sikeres telepítés után

Olyanok is voltak páran, akik azt mondták, hogy hiába követték a leírást, elakadtak a telepítéssel. Náluk kivétel nélkül az derült ki, hogy úgy olvasták el a leírást, mint a Népsport NB I-es focitudósításokat – nagyvonalakban. :)

Továbbra is azt ajánlottam, hogy nyomtassák ki a leírást (a cikk végén a nyomtató ikonra kattintva meg lehet tenni), tegyék maguk mellé, majd akkurátusan, ügyelve minden kis- és nagybetűre, kövessék az útmutatót, és sikerülni fog. Mindenkinek sikerült! :)

Mondanom sem kell, hogy a telepítés befejezésével nem értünk végére tennivalóink sorának; ha azt szeretnénk, hogy valóban pofás, jól működő honlapunk legyen, amit a keresők (Google, Bing, Ask, Yahoo, stb.) is örömmel fogyasztanak, és tuszkolnak a keresési eredmények elejére, ahhoz még akad tennivalónk bőven.

A WordPress sikeres telepítését követően végig kell menni a beállításokon, és többnyire választva az egyes, felajánlott lehetőségek között, elérhetjük, hogy honlapunk (blogunk) nekünk is tetsző módon üzemeljen.

Ide egy kattintás a továbbolvasáshoz… »

WordPress 3.2 George GershwinA WordPress telepítése – bármilyen lükén is hangzik – nem a WordPress telepítésével kezdődik! :) Ez a honlap azzal a céllal jött létre, hogy a kezdetektől segítse lépésről-lépésre azokat, akik valamilyen módon vonzódnak ehhez a kiváló tartalomkezelő rendszerhez, ugyanakkor a számítástechnika sötét bugyrainak nem szakértői (ugye, milyen szépen fogalmaztam, hogy magas, mint zsiráfnak a farzseb?).

Ezen a honlapon már mindenféle „Hogyan….”-nal lehetet találkozni, de a telepítés menetével még nem. Ez nem csak az állandó időhiány (eredendő lustaság), a rohamosan fejlődő WordPress-verziók miatt van, hanem azért, mert a WordPress telepítése előtt még akadnak tennivalók.

A WordPress Magyarország hivatalos oldal án, a dokumentációk között olvasható a híres 5 perces telepítés menetének leírása magyar nyelven. Természetesen én is ennek a metódusnak megfelelően fogom a továbbiakban bemutatni a telepítés menetét, egy valódi, ingyenes tárhelyszolgáltató tárhelyén. (Nem reklámból került ide a telepítés, hanem azért, mert a WordPress Magyarország Fórum án sokszor látom, hogy az első próbálkozások általában az ingyenes tárhelyszolgáltatók valamelyikénél történik, és – mint tudjuk – ma már semmit nem adnak ingyen; szolgáltatások (részek) hiányoznak, nincs közvetlen támogatás, angol nyelven kell megbirkózni a kesze-kuszasággal, könnyen el lehet tévedni a szakszövegben, stb. ,stb.)

A WordPress legutóbbi, 3.2 verziószámú, George Gershwin kódnevű (a WordPress verziókat a szerzők rendre egy-egy jazz-zenészről nevezik el) változata kb. 2 héttel ezelőtt jelent meg, majd frissítették a 3.2.1-es verziószámra. Nem volt más hátra, mint ezt a megjelenést kihasználva közzétenni, hogyan is kell a WordPress 3.2.1-et telepíteni.

Amint az majd a továbbiakban látható lesz, ez az ismertető nem rövid lélegzetű, hanem szinte már túlzóan alapos, valóban lépésről-lépésre haladva mutatja be a telepítés menetét, a legfontosabb pontokat képpel illusztrálva, kiegészítő magyarázattal ellátva. A WordPress-hez is, mint bármi máshoz az életben, kellő tisztelettel, alázattal, szenvedéllyel, megismerési vággyal, türelemmel és kitartással kell közelíteni. Ha komolyak a szándékaink, akkor sikerülni fog, nagyon is hamar… :)

Ide egy kattintás a továbbolvasáshoz… »

Google+1 beillesztése WordPress oldalakbaA Google „+1 gomb” nagyon hasonlóan működik, mint a Facebook „Like” gombja, és a WordPress oldalakba betenni sem egy nagy ördöngösség:

1. Keressük meg a sablonunk header.php fájlját és nyissuk meg szerkesztésre egy normális (nem Word!) szerkesztővel.

2. Keressük meg a </head> tag-gel kezdődő részt, és illesszük be az alábbi kódot, majd mentsük el a módosítást:

<script type=”text/javascript” src=”http://apis.google.com/js/plusone.js”>
{lang: ’hu’}
</script>

3. Keressük meg a bejegyzésünk megjelenítéséért felelős fájlt (single.php) és nyissuk meg szerkesztésre.

4. Illesszük be az alábbi kódot oda, ahol majd szeretnénk megjeleníteni a Google +1 gombot (általában, célszerűen, a bejegyzésünk végét követő, a hozzászólást megelőző részre):

<g:plusone href=”<?php the_permalink(); ?>“></g:plusone>

 

FIGYELEM! (Idézünk a Google hivatalos oldaláról:)

Ha +1-ezni szeretne valamit, nyilvános Google-profillal kell rendelkeznie. Így mások is láthatják, ki ajánlotta azt a finom receptet vagy ezt a szuper kempinghelyet. Ha létrehozza a profilját, akkor azt bárki láthatja, és az e-mail címével rendelkező ismerősei könnyen megtalálhatják azt.

+1-eit Google-profilja egy új lapján tároljuk. A +1-eket tartalmazó lapját akár az egész világnak is megmutathatja, de ha azt szeretné, megtarthatja magánjellegűnek, és használhatja csupán az interneten talált kedvenc dolgai személyes kezelésére is.

.

Vége az alagútnak? Vagy szembe jön a vonat?Ha valakinek feltétlenül szüksége van arra, hogy az adatbázisát jó összekuszáljam, az nyugodtan dobjon egy üzenetet. Amennyiben valaki elvárja azt is, hogy ezt az elrontott adatbázist helyre is állítsam, annak azt üzenném…. Nade, én nem is beszélek ilyen csúnyán, sőt, nem is gondolok ilyen csúnyákat!

A történéseket már leírtam az előző bejegyzésemben, így most a helyreállításról adok számot:

Nagyjából sikerült helyreállítani a honlap működését, ami konkrétan annyit jelent, hogy

  • törölnöm kellett az összes hozzászólást,
  • törölnöm kellet a letöltés-oldal tartalmát,
  • sablont váltottam
  • feltettem a 3.2-es WordPress verziót (RC1-nél tartunk)
  • a felhasználói regisztrációkat meg tudtam menteni, legfeljebb új jelszót kell kérni.

Amit most végzek: töltögetem fel a letöltés oldalt. Tehát, ha valaki nem találja amit keresett, nem árt, ha visszalátogat – minden csak idő kérdése, és mint tudjuk, az idő végtelen, ellentétben az én időmmel. ;)

Helyreállítás alatt!Sajnos, hősies küzdelemmel sikerült a honlapot rokkantosítani; a tárhelyen egy nagy rendrakás során sikerült úgy beletörölni az egészbe, hogy egyes honlapok nem, vagy csak részlegesen állíthatók vissza.

Ahogyan azt hangsúlyozni szoktuk: LEGYEN MINDIG EGY MENTÉS a saját gépeden a fájlokról és az adatbázisról is, mielőtt bármi komolyabbat csinálnánk!

Mondanom sem kell: a cipésznek a cipője lyukas – nem volt mentésem…. :(

Mivel a megmaradt roncsok között is van hasznosítható anyag, ezért úgy döntöttem, hogy ebben a szárnyaszegett állapotában is visszakapcsolom az oldalt, hátha segíthetek ezzel másoknak.

A rendelkezésemre álló idő függvényében el kezdem a visszaállítást, illetve az újraírást. Mindenkitől elnézést kérek az okozott kellemetlenségért, a hiányosságokért., és megígérem, hogy legközelebb úgy mentem a honlap adatait, ahogyan azt eddig kellett volna. ;)

© 2010 - 2011. WORDPRESS ALAPFOKON .... tippek és trükkök kezdőknek ....